A kockázatértékelés új jelentése számomra

Amíg nem egy építőipari vállalatnál dolgoztam, sosem gondoltam volna, hogy a pénzügy világából ismert kockázatértékelés fogalma új ismeretekkel fog párosulni egy néhány év elteltével, ez most nemrégiben mégiscsak megtörtént, és azt tudom mondani, hogy bár logikus a jelentés a munkavédelem területét érintve is, én mégsem gondoltam volna, hogy ez egy kötelező feladat, aminek törvényi előírásai vannak a vállalkozásokra nézve. Pedig így van, és erre én is akkor döbbentem csak rá, amikor egy építőipari tevékenységet folytató vállalatnál kezdtem meg az új munkaköröm betöltését, mint felsővezető.

Fogalmam sem volt hogy mit jelent amikor először meghallottam a munkavédelemmel kapcsolatosan ezt a fogalmat, de ahogyan azt aztán elmagyarázták, logikus, hogy fel kell térképezni, hogy az adott munkakörnyezetben milyen veszélyes feladatok és folyamatok leselkednek a munkavállalókra, és azok alapján szükséges megtervezni és aztán persze fel is építeni a munkavédelmi rendszert, hogy soha, semmilyen körülmények között ne fordulhasson elő az, hogy egy hiba vagy véletlen baleset folytán emberek tartós egészségi állapotromlást vagy ne adja az ég, esetleg életet veszítsenek a munkavégzés során.

Ez azt gondolom, hogy minden vezető és tulajdonos számára fontos, hiszen ahhoz, hogy nyugodtan lehessen a vállalatvezetés többi részére koncentrálni szükség van a biztonságra és a bizonyosságra, hogy a munkafolyamatok le vannak védve megfelelő megoldási lehetőségekkel és gyors reakciókkal a biztos védelem érdekében. Persze nekem az activesafety csapatával iszonyat könnyű dolgom van, hiszen profik és nagyon jól értik a szakmájukat. Igazság szerint csak koordinálnom kell a munkát és egy-egy kardinális kérdésben döntést kell hoznom, a többi az ő dolguk és egy így rendjén is van, hiszen ők értenek hozzá, ők a profik, és maradéktalan megbízunk bennük, mert már többször bizonyították, hogy  tökéletesen végzik a munkájukat.