A legjobb választás volt

Az ember számára mindig is különös helyet foglal el a szívében a gyermeke. Ez nem is kérdés, már-már inkább számomra az a megdöbbentő, hogy ha valaki nem egy picit elfogultan, hatalmas szeretettel nyilatkozik a gyermekéről, hanem kissé kimért és érzelemmentes marad. Persze vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ezzel tesznek jót a gyermeknek, mert racionális nézőpontokkal tekintenek rá, de megmondom őszintén, én ezt amikor próbáltam se tudtam megtenni. Hogyan is tudnám, hiszen a gyermekem, szeretem, mindennél jobban, és nem is az a feladatom, hogy racionális szempontokkal mérjem, hanem hogy mindig, minden körülmények között szeressem, még akkor is, ha valami félrecsúszik és nem úgy sikerül neki, ahogyan épp azt tervezte.

Amikor pedig nagykorúak lesznek, szinte meghasad a szívünk. A szalagavató termében állva azt éreztem egyszerre megnyílik alattam a föld és a mennybe emelkedek, hiszen rettenetesen büszke voltam a fiamra, viszont éreztem, hogy egyre inkább szakad el tőlünk. Már nincs olyan mértékben szüksége ránk, mint mikor kicsi volt, önálló lett és nagyon ügyes is. Mindemellett szerettük volna jelezni számára, hogy mindig mellette állunk és számíthat ránk, bármi történjék is, ezért az egyik kedvenc zenekarának a szövegének részletét egy igazán vagány pulcsira varázsoltuk neki a gépi hímzés technikájával, hogy nagyon sokáig és tartósan élete része lehessen.

Meglepetésemre ugyanazt láttam a fiamon is, mint magamon, hogy már felnőtt és ugyanazok az érzések kavarognak benne, mint bennem, egyszerre az elválás nehéz érzései és az önálló, felnőtt élet kapujának öröme. A pulcsinak nagyon örült, azt hiszem teljesen érti mit jelképez és igazán hálás is érte. A legjobb ötlet volt egy ilyen örökre szóló ajándékot adni neki felnőtt élete kapujában.