Neked is szükséged lehet rá

Az ember, főleg, ha vállalkozó, ha meghallja a tűzvédelem kifejezést azonnal kirázza a hideg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban, hogy igenis vannak olyan területek, vállalatok, tevékenységi körök, amelyek számára vagy a működés helye, vagy a tevékenység végzésének folyamata, esetleg a használt anyagok szükségessé teszik azt, hogy a kapottnál sokkal nagyobb figyelem és energia összpontosuljon a tűzvédelmi területek feladatainak profi ellátására.

Ez ugyanis egészen addig felesleges mumus ezeknek a vállalatoknak is, amíg tényleges baj nem történik, és hatalmas anyagi kárral, esetleg emberélet árán, szinte a működés folytatásának lehetetlen helyzetéig nem sodorja a vállaltot. Ekkor azonban már hiába fogja a vállalkozó a fejét, hiába tervezi el, hogy megvalósítja a valódi védelmet és értéket jelentű tűzvédelmi rendszer kialakítását, egészen egyszerűen már felbecsülhetetlen károk és sokszor a csőd közele nem mindig ad erre lehetőséget. Számos olyan vállalkozást ismerek, akik hasonló probléma áldozatává váltak, és bizony be is fejezték a tevékenységük, mert az alapanyag közel nyolcvan százaléka megsemmisült, vagy épp a vagyont jelentő raktárkészlet éget porrá. És még akkor ezen vállalkozók is igen szerencsésnek mondhatják magukat, hogy nem követelt a tűz emberi maradandó sérülést vagy akár életet.

Ne várjuk meg tehát, hogy ekkora baj történjen, mert tényleg végzetes lehet. Persze, ha a tevékenységi kör olyan, az ember lazábbra veszi a tűzvédelem kérdését, bár akkor is lehet sajnos kulcsfontosságú. De gyárépületben működő, éghető anyagokkal dolgozó vagy épp nagy készletet tároló vállalatok számára én azt gondolom nem kérdés, hogy mindenképpen szükséges a profi védelem. Nem lehet ilyen esetben ugyanis egy csepp lehetőséget sem adni arra, hogy egy jól felépített, jól működő vállalkozás végét jelentse egy jó rendszerrel egyszerűen kivédhető baleset.